Nyfiken Grön

Miljötänk i vardag och arbete

Miljömedvetenhet vid klädvalen

Miljömedvetenhet är något vi bör vara i så många situationer vi kan. Många av oss tittar efter ekologiska produkter när vi köper mat och många andra sorters produkter vi använder dagligen eller regelbundet under veckorna. Vi kan dock även vara mer miljömedveten när vi handlar kläder.

Till att börja med är det bra att veta vilka material som faktiskt är miljövänliga. Det finns både ekologiska varianter av ull och bomull man kan köpa med gott samvete. Ekologisk ull kommer från ekologiska fårfarmar och ekologisk bomull är bomull som odlats på ett miljövänligt sätt.

Hampa är också ett bra val då det inte kräver bekämpningsmedel att odla och dessutom växter snabbt rent naturligt. Tyvärr är inte utbudet av hampakläder väldigt stort, men förhoppningen är att fler och fler ska uppmärksamma fördelarna med materialet och använda det i större utsträckning i framtiden.

Det finns också kläder gjorda på återvunna material som är skonsamma mot miljön just eftersom inga nya fibrer har behövt tas fram. Återvunna fibrer hittar man både bland naturfibrer och syntetiska varianter. Addidas rapporterade faktiskt i mars att de hade börjat tillverka kläder med återvunnen plast. För mer information om det kan man läsa en artikel som ligger uppe på sajten Sportamore.

Bambu har många gånger lyfts fram som ett ytterligare miljövänligt material att göra kläder på. Och medan det är miljövänligt att odla spelar det större roll hur fibrerna har blivit utvunna. Är det mekaniskt utvunna fibrer är bambu ett väldigt miljövänligt alternativ. Men tyvärr tillverkas en stor andel bambukläder av vad man kallar bambuviskos, vars framställning kräver en massa kemikalier. Och det är inte alltid man som konsument kan få reda på om detta är fallet eller inte när man köper kläder.

Att hålla ett öga öppet efter märkningar på kläderna man köper är en god idé. Inne på Miljömärkningar.se kan man hitta några märkningar som kan vara värdefull att känna till.