Nyfiken Grön

Miljötänk i vardag och arbete

Ekologiskt

Fler och fler människor väljer ekologiskt när de handlar mat och andra produkter. Genom att välja ekologiskt i mataffären bidrar man till en hållbar värld och minskad användning av olika typer av skadliga medel i matproduktionen.

Vid köp av mjölk, kött, fisk eller ägg är det också bra om man väljer ekologiskt eftersom djur som ingår i ekologisk produktion har det bättre än djur i konventionell produktion. Även kläder, skor och skönhetsprodukter med mera finns numera som ekologiska.

Under senare år har priset på ekologiska produkter sjunkit och kostar i många fall inte mycket mer än ”vanliga” produkter, vilket gör att det egentligen inte finns någon anledning till att inte handla ekologiskt.

Det är inte bara miljön som mår bra när man handlar ekologisk, utan även man själv, eftersom man slipper få i sig och utsättas för en massa bekämpningsmedel och andra skadliga ämnen, som finns i mat, kläder och andra produkter.

Ett ekologiskt tänkande tar tid att anamma och kräver att man skaffar sig nya rutiner. Mat- och klädmässigt är det oftast dyrare att handla ekologiskt men oftast är det bara tal om några enstaka kronor. Skippa att köpa en kopp kaffe på bensinmacken på väg till jobbet och du har råd att köpa ekologiska grönsaker och fint, bra kött till middagen. Det handlar bara om att prioritera.