Nyfiken Grön

Miljötänk i vardag och arbete

Tänka miljövänligt

Att börja tänka miljövänligt är inte det lättaste. Det handlar om att skaffa nya rutiner och saker man tog för givet är inte längre så givna. Vi kan ge dig några tips som gör att du hjälper miljön i vardagslivet. 

Återvinning och kompost

Att återvinna pantflaskor gör så att de går att återanvända. Exempelvis går det att återvinna hundra procent av aluminumburkar. De går att smälta ner och göra till nya brukar, om och om igen. Samla på dig glasflaskor som det inte är pant på och släng på återvinningsstationer.

Har du hus kan du anordna en komposthög eller tunna. Häll i matrester och se hur jorden frodas. Sedan kan du använda komposten för att gödsla dina grönsaker och blomrabatter.

Spara energi

I hemmet finns det många smal val som hjälper miljön. Ett sätt att spara energi är att släcka en lampa när man lämnar rummet. Det ger ingenting att ha lampan tänd om ingen är där.

Om du ska vädra är det bättre för dina värmekostnader om du vädrar med öppet fönster i tio minuter än att ha fönstret på glänt hela dagen. Den stela luften byts också ut snabbare. Detta minskar energiförbrukningen i ditt hem vilket belastar miljön mindre.