Nyfiken Grön

Miljötänk i vardag och arbete

Tillskott av de goda ämnena

Det är inte alltid det enklaste att äta hälsosamt. Det är svårt att planera sina middagar så bra att du får i dig alla viktiga mineraler och vitaminer. En del ämnen skapar kroppen själv men vissa kan vi bara få i oss genom föda eller solen. Du kan äta nyttigt och enligt tallriksmodellen och fortfarande behöver en liten skjuts för att komma upp i rätt mängder.

D-vitamin

Just D-vitamin är ett problem för många svenskar. Människan kan inte skapa d-vitamin själv och vi får det främst från solen. Och som ni vet finns det inte mycket sol att tillgå under vintermånaderna. Den lilla mängd sol som tittar fram mitt på dagen är dessutom mycket svagare än under andra årstider, samt att vi spendera veckodagarna till stor del inomhus på arbetet. Många lider alltså av d-vitaminbrist. Barn under 2 och äldre personer brukar ofta få tillskott utskrivet av läkaren medan andra kan behöva vända sig till kosttillskott för att få rätt mängder under vinterhalvåret. D-vitamin har en stärkande inverkan på vårt immunförsvar så vet du med dig att du lätt blir sjuk under vintern, kan du testa att äta kosttillskott för att stärka immunförsvaret.

Järn

Kvinnor i menstruerande ålder lider ofta av järnbrist. Kvinnans kropp är sämre på att ta upp järn och tack vare blodförlusten varje månad sjunker också järnvärdena. Järnbrist visar sig genom anemi, stor trötthet, frusen och koncentrationssvårigheter. Järntillskott finns att köpa på nätet eller Apoteket men måste tas kontinuerligt under en lång tid för att dina värden ska förbättras. Rekommenderat dagligt intag är runt 15 milligram för tonåringar och kvinnor i fertil ålder. Kroppen tar bara upp cirka 5-10 % av järnmängden i maten vilket gör det svårt att få i sig tillräckligt. Med järntillskott får du i dig 12-15 milligram men allt kommer inte att absorberas av kroppen. Resterande mängd får du då genom maten.