Nyfiken Grön

Miljötänk i vardag och arbete

Miljötänk kring barnkalaset

Det går att tänka på miljön under de större händelserna i livet också. Även ett barnkalas går att göra miljövänligare. 

Skippa plasten

Plastmuggar och tallrikar åker tyvärr bort. Även om de kan återvinnas så är det inte miljövänliga material och det ökar även mängden sopor som kastas varje år. Då är det bättre att dela ut riktiga tallrikar och glas till barnen och sedan göra på det miljövänliga alternativet på diskmaskinen. Det är också lättare att äta och dricka på riktigt porslin.Barn utsätts från magen till vuxen ålder av massvis med kemikalier så varje steg man kan ta för att minska på exponeringen, desto bättre. Plast är bara en liten del av de sakerna.

Mindre spill

Tänk ut hur mycket som ska serveras. Ska det komma tio barn på kalaset behöver man inte ställa fram sju sortens kakor och tre jättetårtor för att det ska räcka. Barn ska inte äta så mycket socker och behöver inte äta fem kakor varje gång det är dags att fika. Istället för en stor tårta eller två som man sedan får slänga resterna av för man orkar inte äta tårta två dagar i rak, gör hellre små individuella tårtor.Man kan exempelvis baka muffins i roliga formar och dekorera med marsipan eller grädde och bär, precis som när man gör en riktig tårta. Majoriteten av alla barn kommer att orka sin tårtbit och det blir mindre spill som måste slängas.

Dekorering

Gör lite själv. Återvinn tyger för en personlig banner till barnet, köp en pappersduk och gör fingermålning med barnen under kalaset istället för en dyr plastduk som bara används en gång om året eller aldrig igen.Ballonger kan man återanvända år efter år så dessa går bra att blåsa upp och hänga vart man vill. Samt så kan man gå ut i skogen och hitta enris eller björkkvistar för att dekorera farstun och eller ute på tomten.