Nyfiken Grön

Miljötänk i vardag och arbete

Hälsa & säkerhet för tonåringen i hemmet

Att ha ungdomar i hemmet är roligt och stressigt. Det finns så många risker ute i världen och som förälder får man leva med att vara orolig i flera år under tonåren. Men i hemmet har du fortfarande kontroll och kan på flera sätt se till att din tonåring mår bra och är säker. 

Matkunskap

Under tonåren börjar barnen styra mer själv vad de vill äta och när. Du kan inte detaljstyra deras måltider längre, de har större frihet att välja vad och hur mycket de ska äta. Det du kan göra är att delge dina matkunskaper till ditt barn. Berätta vad som borde ingå i en vettig måltid och hur man räknar kalorier. Om din tonåring sportar är det extra viktigt att de äter riktigt och ofta medan om hen gillar mer att se teve och läsa böcker, är det bättre att försöka undvika småätande och onödiga kalorier. Du kan också försöka få din tonåring intresserad av matlagning och bakning, då har du en möjlighet att umgås mer med din tonåring!

Drogtester

Inte det roligaste att behöva men bra att ha om din tonåring hamnar lite snett i livet. Det finns drogtester för att köpa för hemmabruk som är enkla att använda. Att sätta krav på drogfrihet är inte dumt och ställer man sådana krav eller får löften från sin tonåring, behöver du kunna backa upp dina krav med något. Drogtester är också bra om du misstänker att tonåringen blivit drogad mot sin vilja. Det finns drogtester för de vanligaste drogerna i Sverige såsom marijuana, opiater, metadon, kokain, ecstasy och amfetamin.

Miljötänk

Lär din tonåring hur man tänker mer miljövänligt. Mycket har barnen redan ärvt för hur de har vuxit upp och de regler ni har satt sedan tidigare. Men det är bra om tonåringen vet hur de ska agera när de ska göra egna val. Det är läge att vara mer ärlig och berätta vilka konsekvenser det får när vi slutar tänka på miljön eller rättvist arbete. Att köpa KRAV-märkt och tänka på djurs rättigheter kan också vara en del som din tonåring borde lära sig för att vara rätt rustad att ta hand om sig själv inom bara några år.