Nyfiken Grön

Miljötänk i vardag och arbete

Fördelar med att cykla till jobbet

Miljön står inför en kommande kris. Hur världen ser ut om tio år är svårt att säga men det vi alla vet är att världen behöver förändras för att vi inte ska förstöra den. Den största boven är inte den enskilda individen men allt du kan göra för miljöns skull kan vara det där lilla extra som krävs för att vi ska hålla oss under 2 graders temperaturhöjningen. Att cykla till jobbet är i detta sammanhang ett stort plus. 

Motion

Om inget annat får du gott om vardagsmotion varje dag du tar cykeln till jobbet. Har du långt mellan arbete och hem kan du cykla på i lugnare takt medan de som bara har några kilometer kan försöka att slå sitt personbästa och cykla snabbt.

Anledning att köpa en bra cykel

Om du ska börja cykla varje dag har du giltiga skäl för att köpa en riktigt bra damcykel eller herrcykel beroende på preferens. Den ska hålla i hundratals mil och vara bekväm. Mest troligt cyklar du på asfalt till jobbet och behöver också en cykel anpassad för det. En annan viktig sak är att köpa bra tillhörande vinterdäck så du kan cykla året runt.

Minskade utsläpp

Det säger sig själv att du bidrar med mindre utsläpp om du låter bilen stå under dagarna och väljer cykeln istället. En uträkning visar att 111 000 stockholmare skulle kunna ta cykeln istället och fortfarande bara få en kvarts pendlingstid. Det skulle innebära en minskning av koldioxidutsläpp i huvudstaden med 20 procent.

Mindre stress

Även om du förlänger pendlingstiden kommer du att känna dig mindre stressad. Paniken, stressen och ilskan att sitta fast i bilkön eller bakom en långsam förare har vi alla stött på, till den grad att vi behöver olika meditationsknep för att ta oss igenom pendlingen utan att kasta oss på tutan. När du cyklar behöver endast vara uppmärksam på bilarna runt omkring dig, helst har du en cykelväg du kan ta istället för att cykla på körbanan. Men det är fridfullare att ta cykeln eftersom du kan ta dig fram i din takt, vi har ännu inte stött på någon rusningstrafik med cykeln som gör att du blir stillastående i en kvart.