Nyfiken Grön

Miljötänk i vardag och arbete

Kosttillskott

Vikten av en bra kost är de flesta säkert medvetna om, men ibland händer det att man inte får i sig tillräckligt av vissa vitaminer eller mineraler, vare sig detta bero på dieter eller allergier är lösningen densamma.pills-vitamins-534531-mTrots att det finns brister i de flestas matvanor har kostundersökningar visat att de flesta av oss faktiskt får i oss tillräckligt med vitaminer och mineraler genom vår vanliga mat och egentligen inte har något direkt behov av extra kosttillskott. Personer som dock inte äter alla sorters livsmedel eller lider av vissa sjukdomar där ökade behov av vissa ämnen uppstår, kan behöva ta kosttillskott, speciellt om flera livsmedelgrupper utgår.Livsmedels verket har ett par generella råd vad gäller kosttillskott:

  • D-vitamin bör ges till alla barn upp till två års ålder. Vissa kan ha behov att fortsätta med vitamintillskotten även efter två år, mer om detta här.
  • Folsyra bör tas av kvinnor som kan tänkas bli gravid.
  • D-vitamin bör ges till äldre som inte regelbundet vistas utomhus.
  • Veganer bör ta B-vitaminet B12 och D-vitamin i form av kosttillskott eller berikade produkter.

Det viktigaste vad gäller kosttillskott är kvalitet och inte kvantitet, det är viktigt att man tar bra kosttillskott, men även då måste man vara noga att inte ta för mycket. För höga doser av vitaminer och mineraler kan faktiskt vara skadligt för kroppen, därför ska man alltid se till att följa anvisningarna på förpackningen och aldrig ta mer än vad som rekommenderas. För en del ämnen är marginalerna relativt små mellan den mängd som är nyttigt för kroppen och vad som kan leda till negativa effekter, A-vitamin är en av dessa.I Sverige definierar vi kosttillskott som livsmedel, men begreppet hälsokost är något som innefattar kosttillskott, örter, naturläkemedel, traditionella växtbaserade läkemedel och biodynamiskt odlade livsmedel. Naturläkemedel och traditionella växtbaserade läkemedel måste godkännas av Läkemedelsverket innan de får säljas. Kosttillskott har inga sådana bestämmelser, där är det tillverkaren som ansvarar för att det är säkert att ta. Kosttillskott får heller inte påstå att de har någon medicinsk effekt, som att förebygga, behandla eller bota sjukdomar, utan att istället klassas som läkemedel.