Nyfiken Grön

Miljötänk i vardag och arbete

Leva ekologiskt

Att ställa krav på det vi handlar har blivit alltmer viktigt för många människor. I takt med att miljötänkandet utvecklats har det tillkommit alltfler varor och varugrupper att välja bland för den som köper ekologiskt.

Märkningen av produkterna kan också vara skiftande. Det finns förutom KRAV även Svanen, MSC och Eu-bladet. Men också inom varugrupper som vi inte äter, som elektronik, papper, textilier och trä, har olika organisationer deklarerat produkter som miljövänliga. Det går idag att handla och ha en livsstil som är befrämjande för natur och miljö på ett sätt som inte var möjlig bara för tio år sedan.

Lev som du lär

Var kan man då göra sina inköp? Nere på marken så att säga har de stora kedjorna drastiskt ökat sitt utbud men de icke-märkta varorna trängs med ekologiskt. Då är det enklare att få överblick hos en butik på nätet som Grön Gåva exempelvis. Under 14 år har de byggt upp ett register som innehåller det mesta som behövs för ekologisk livsföring, inklusive ett stort sortiment av noga utvald hälsokost. Medvetenheten för miljön har ökat och mycket härrör från TV och möjligheter som internet skapat. Man kan idag skaffa sig information på ett helt annat sätt än förr.

I en artikel på Expressen kan du läsa tolv tips för en mer ekologisk livsstil. Framförallt handlar det om att förändra sitt konsumtionsmönster. Ät mindre kött och när du gör det, löp KRAV-märkt sådant då det garanterar god djurhållning. Köp även grönsaker efter säsong och välj ekologiska alternativ över närodlade då transporten bara utgör en liten del av miljöpåverkan. Kan du hitta ekologiskt och närodlat är det dock idealiskt. Minska även på sötsakerna då även produktionen av dessa påverkar miljön samtidigt som sötsakerna inte är en essentiell del av näringsintaget. En ekologisk livsstil blir således även en mer hälsosam livsstil.

Comments are closed.