Nyfiken Grön

Miljötänk i vardag och arbete

Hudtyper och hudvård

Mycket av dagens smink och hudvårdsprodukter innehåller en hel del kemikalier, men för de som föredrar mer naturliga ingredienser finns det faktiskt en hel del alternativ inom ekologisk hudvård.

Skincare portrait

För personer med känslig hud eller nedsatt immunförsvar är ekologisk hudvård kanske även det enda alternativet, dessa personer kan faktiskt få reaktioner som irritation eller utslag från de kemikalier som kan förekomma i många hudvårdsprodukter på marknaden idag.

Innan man väljer vilka produkter man planerar att köpa är det även bra att veta vilken hudtyp man har och tänka därefter vad som passar en bäst:

  • Torr hy – huden har små finare porer och känns ofta matt. Använder man inte någon kräm flagnar den lätt. Torr hud behöver produkter med mer fukt. Många gånger kan torr hud bara vara normal hud som torkats ut på grund av felbehandlingar. Undvik produkter med alkohol eftersom det torkar ut huden ännu mer.
  • Fet hy – de med fet hy har lätt för att få finnar, de har även stora porer och pormaskar. Fet hud blir även mycket glansig. Använd helst oljefria fuktkrämer, ännu bättre om de även är i gelform.
  • Blandhy – denna hudtyp är varierande normal, torr och fet. Vanligast är att vara torr om kinderna men fet i t-zonen. Det är den vanligaste hudtypen. Här bör man behandla olika områden med olika produkter för bästa resultat.
  • Känslig hy – huden ser lite genomskinlig ut och har ytliga blodkärl. De med känslig hud får ofta reaktioner av kryddstark mat, parfymerade produkter, kyla och sol. Undvik produkter med starka kemikalier och parfym, använd istället naturliga produkter. Uppmärksamma dock att även naturliga produkter kan innehåll irritanter som eukalyptus citron och eteriska oljor.

För ett par test som kan hjälpa en att se hur huden mår kan man läsa denna artikel från MåBra.