Nyfiken Grön

Miljötänk i vardag och arbete

Hälsosam under graviditeten

shutterstock_285075137När man är gravid får man ju ytterligare en anledning att vara hälsosam, en riktigt viktig liten anledning. Här kommer ett antal tips man kan tänka på under graviditeten.

Kosttillskott

Normalt sett behöver man egentligen inte kosttillskott, så länge man inte har en restriktiv kost, som vegetarian eller vegan, eller lider av några matallergier, får man oftast i sig alla ämnen man behöver genom sin normala kost. Men när man är gravid ställer kroppen lite högre krav på en del ämnen, som järn och folsyra. Sajter som graviditetskollen.nu säljer kosttillskott som tillgodoser det ökade behovet av dessa och andra ämnen.

Mat och dryck

Mer än kosttillskott bör man även vara medveten om vilken mat och dryck man stoppar i sig. En del saker är ju självklart att man ska undvika, som alkoholhaltiga drycker, men det finns saker som går bra att äta när man inte är gravid som man sedan borde undvika. Detta inkluderar bland annat vissa sorters fiskar, libero.se har en mycket bra genomgång av dessa fisksorter. Man ska även vara medveten om det man äter innehåller höga halter av A-vitamin, medan detta behövs för att graviditeten ska utvecklas normalt kan för mycket vara skadligt, mer om detta kan läsas i en artikel från sydsvenskan.se.

Träning

Det är många som inte tränar under graviditeten, dels för att de inte riktigt gör det i vardagen, men även för att det känns jobbigare. Ingen har sagt att det skulle vara lätt, men att träna under graviditeten kan hjälpa en att undvika vanliga besvär och smärtor som dyker upp i samband med kroppens förändringar. Ryggsmärtor är en av de vanligaste problemen för många kvinnor, men tränar man ryggen, och specifikt rörlighetsförmågan, så löper man mycket mindre risk att drabbas av detta. På sats.se kan man hitta en träningsprogram för gravida, både tidigt och sent i graviditeten.Om du tränar under graviditeten, tränar du även upp kroppen inför kommande förlossning. Har du en stark kropp och en god kondition, så talar det så klart för att kroppen klarar förlossningen bättre. Dessutom blir återhämtningen efter ditt barn är fött, även denna kortare och enklare. Goda vanor man börjar med tidigt och gärna under planeringen av en eventuell graviditet, är enklare att hålla fast vid även efter barnet är fött.Du kan i stort sett utföra all form av träning även under graviditeten. Lyssna på din kropp och tyd dess signaler, så är det ingen fara för barnet. Det finns kvinnor som håller på med tyngdlyftning och styrketräning in i det sista, så vad du och din kropp klarar av är väldigt individuellt. Ta inte ut dig på samma vis som innan graviditeten, speciellt inte under den sista trimestern, då träningen bör handla om att bibehålla styrka och kondition.