Nyfiken Grön

Miljötänk i vardag och arbete

Miljötänk

När man talar om ekologiskt halkar man lätt in på miljötänk. På ett sätt handlar det trots allt om samma sak. Hur gör man för att få detta miljötänk? Vi har några råd som vi kan ge. 

Tänk hur du lever

Ta en stund och fundera hur din livsstil ser ut. De mest vardagliga sakerna blir rutiner som vi inte ens tänker på längre. Det är oftast där man ska skapa förändringar. Exempelvis när man går och handlar så köper man plastpåsar som man sedan sparar för att kasta skräp i. Välj hellre att köpa in några tygpåsar som är ekovänliga och bär hem maten i dem. De är återanvändbara i flera år framöver och du behöver inte kasta ut hundratals kronor om året för plastpåsar.

Lite besvärligt men givande

Den äldre generationer var miljövänliga av nödvändighet, för de hade det inte lika enkelt som oss. Samtidigt var det många saker i samhället som var farliga som vi idag är aktsamma för. Men för dem i den yngre generationer är alltid förenklat och går snabbt, billigt är det också. Då kan det vara svårt att ta ställning och göra saker lite besvärligare för sig själv bara för att miljön mår bättre.

Dock ska man komma ihåg att varje gång man gör någonting miljövänlig och ekologiskt så är det inte bara för miljön, omgivningen och du själv mår också bättre. Din kropp mår bättre av ekologisk mat och din omgivning har renare luft om du promenerar till pizzerian en kilometer bort än att ta bilen.

Spara pengar

Miljötänket kan också spara dig massor med pengar. Det där med plastpåsarna är en liten del men tänk vad mycket bensinpengar du sparar på att köpa en cykel och ta dig fram så mycket du kan med den? Tänk vad lönsamt det är att låna saker av andra än att köpa nytt bara för att man behöver en sak under en helg. Det finns till och med sajter som www.delbar.se där man kan låna ut och låna av varandra.

Så fundera över vardagen och se vilka rutiner och saker du kan ändra för att vara mer miljövänlig. Ibland är det billigare, ibland kostar det lite mer, men ju fler bättre val man gör desto bättre kommer du att må och i slutändan kommer även plånboken att tacka dig.

Comments are closed.